Om Boije och Folk

Peter Boije och folk
Stenen

Recension / CD / Tisdag 2011-11-29 08:00

Egen utgivning | Släpptes torsdag 1 december 2011

En smutsig entré.

Jag vet ingenting om Peter Boije och folk. Och det går knappt att hitta någon info om bandet på nätet alls, förutom via deras egen myspacesida – och knappt där. Till sist lyckas jag klicka mig fram till deras egen hemsida, där det går att läsa att Peter Boije och folk bildades redan 1998 (i Uddevalla), och har varit aktiva till och från sedan dess. Nu kommer debutskivan.

Det är en ganska angenäm bekantskap. Peter Boije och gänget spelar en smutsig rock som inrymmer känslan av Tom Waits, såväl som Lundell och Thåström. Musik sprungen ur barens tomma whiskeyglas, ur livets svåra dagar, fast i det här fallet lite mer muntert, lite mer popbetonat.

Just de popiga partierna tillhör dock skivans svagare delar. Peter Boije och folk är som bäst när de låter musiken vandra bortom raka takter och enkla melodier – när musiken mullrar till tydliga rytmer och skrämmande oljud. Som i avslutande Fråga efter mig, där tonerna lyfter från sin ursprungsposition och lever ett eget liv, eller som i dunklet på westernkryddade Död i sömnen. Då är Peter Boije och folk värda att lägga på minnet.

Gaffa (http://gaffa.se/recension/55283)

________________________________________________________________________

Boije och Folk debuterar – efter 13 år

För 13 år sedan träffades medlemmarna i Peter Boije och Folk när de gick på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla. Men det är först nu som de släpper sin första skiva.

– Det känns som om vi har landat nu, säger Peter Boije.

Han har alltid haft ett stort musikintresse och lärde sig själv att spela gitarr och piano i 10-årsåldern. När han sedan träffade Karl-Oskar Hedberg, gitarrist från Kungshamn och Peter Johannesson, basist från Grebbestad, under gymnasietiden, bildades bandet Peter Boije och Folk.

Efter gymnasiet flyttade bandmedlemmarna till Göteborg och fortsatte att spela tillsammans, men någon riktig fokusering på bandet skedde inte.

– Vi spelade på krogar och klubbar och gjorde demos, men vi fick aldrig till det, berättar Peter Boije.

Han utbildade sig till kock och flyttade runt i landet och jobbade på olika restauranger på Öland, Sälen, Oslo och i Grebbestad. För ett år sedan flyttade han till Östersund och arbetar just nu på ett hotell i Åre.

Samtidigt bestämde sig bandet för att satsa. Nu har man precis släppt sin första skiva, Stenen.

Peter Boije skriver alla texter och all musik och karaktäriserar bandets musik som ”bluesrock med vissa inslag av pop och influenser av Bob Dylan, Tom Waits och kanske Thåström.”

– Att skriva musik har för min del betytt att jag fått utlopp för känslor och historier som jag velat berätta. Jag får utlopp för en kreativ process och det har alltid varit viktigt för mig, säger han.

Trots att bandmedlemmarna, som nu kompletterats med trummisen Torbjörn Lorén från Borås, bor på olika håll i landet har den moderna tekniken ändå gjort att de kunnat utbyta idéer.

– Vi skickar idéer och låtar via nätet. Det senaste halvåret har vi träffats mer intensivt för att få skivan klar. Nu är vår förhoppning att vi ska kunna sprida vår musik och sedan spela in en ny skiva.

– Nu känns det som om vi växt till oss och hittat en form för hur vi ska jobba som band.

Själv kommer han nog att bli kvar i Östersund ett tag framöver.

– Men jag har ju min familj och vänner på Västkusten så den delen av landet kommer alltid att vara viktig för mig.

Bohusläningen 2011-12-05

______________________________________________________________________

”Hej! Det låter bra om dig/er. Eldkvarnland? Jag är i kärleksfull krigszon. Köper inte hela manliga lidande, romantik, kan inte visa kärlek, offra alla männsikor, var en vacker svikare, bikta dig för publiken – konceptet. Lyssna på ”min version”. Fall inte i den fällan min vän. Det är inte konst. Kommer dö snart. Håller inte.

Kajsa”

(Kajsa Grytt; postat på myspace [http://www.myspace.com/peterboijefolk/comments] 2008)

_______________________________________________________________________

Peter Boije intervjuas i Radio Prime inför kommande skivsläppet! 29/11 2011

_______________________________________________________________________

Om Stenen …

Stenen är ett senfött debutalbum från en grupp som startade under sent nittiotal i Uddevalla. Peter Boije och Folk har under dessa år harvat sina låtar på småscener och i replokaler utan att åstadkomma mycket annat än digra högar med tomburkar. När äntligen progg och folkrock ratats fann bandet sin egen röst som bär spår av sena Dylan och Thåström. I centrum för musiken befinner sig Peter, med nakna, ärliga texter om människans oförmåga och brist på kärlek. Stenen är en resa som leder in i ett mörkerrum, där bilder ur ett liv framträder och försvinner likt en elektrifierad ton som faller sönder under svajarmens djupdykningar. Här finns en enorm glädje till musiken, och det är den musikaliska glädjen och det nyfikna anslaget som lyfter fram texterna och gör dem tillgängliga.

Om Peter Boije och Folk …